Владимир Вазов

Владимир Вазов е български генерал, водил българските части при успешната отбранителна операция при Дойран по време на Първата световна война.

Ген. Вазов е роден през 1868 г . в гр. Сопот в семейството на Минчо и Съба Вазови. Негови братя са патриархът на родната литература Иван Вазов, ген. Георги Вазов и политикът Борис Вазов. Получава военното си образование в Шумен, а по-късно специализира в Германия. Започва своята армейска кариера в артилерията. Ръководи български военни подразделения през Балканските и Първата световна войни. При Дойран показва изключителна храброст като неговата част успява да запази позицията срещу неколкократно по многочислен английски противник. Няколко години след края на войната е произведен в чин генерал.

По-късно влиза и в политиката на страната на антикомунистически сдружения. В периода 1926 – 1932 г. е кмет на столицата София като големите му постижения са изграждането на рилския и витошкия водопровод, модернизиране на градски транспорт и превръщането на София в един от най-зелените градове в Европа. През 1936 г. английски военни ветерани го канят в Лондон на конгрес на Британския легион в чест на победата на английската армия по време на Първата световна война. Там го посрещат с най-големи почести като водещият на парада генерал Хамилтън дава заповед „Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят при Дойран!“

Умира в село Рибарица през 1945 г.

На снимката виждаме мъж на средна възраст в парадна военна униформа с няколко ордена по нея. Лицето му излъчва строгоста фигурата му – решителност. Косата е прошарена, сресана настрани, очите пронизителни, с добре оформена брада.