„Цар Калоян и Целгуба“ – картина на васил Горанов

цар калоян и целгуба Васил Горанов

Картината е озаглавена „Цар Калоян и Целгуба“, а неин автор е художникът Васил Горанов. Това е един невероятен портрет на царя и неговата куманска съпруга, показващ величието на нашите царе от онова време.

Цар Калоян е изобразен удобно седнал на своя трон – трон направен от злато и желязо, обсипан със скъпоценни камъни в зелен и червен цвят. Целгуба е застанала права до него, от лявата му страна, като едната й ръка е подпряна на облегалката на трона му.

Дори и седнал, великият българин изглежда внушителен и едър мъж. Изражението на лицето му е сериозно и сурово, но въпреки това кафявите му очи излъчват топлина и сигурност. Има поддържана, не много дълга брата и стигаща до рамената коса. Тъмно кафявият цвят на косата и, брадата му подчертават тъмния тен на лицето , придобит по бойните полета, под жаркото слънце. На главата си има златна корона, на която ярко се открояват три червени скъпоценни камъка. От двете страни на короната висят типичните украшения за онова време – нанизи от перли, злато и скъпоценни камъни.

Калоян е облечен в царска роба в златно бежов цвят, с дълги ръкави, стигащи до китките. Около самите китки има пришити червени скъпоценни камъни. Върху робата има оранжево наметало, покриващо лявата му страна и закопчано на дясното рамо. Кантовете на наметалото са извезани със златни нишки, оформящи еднакви квадратни форми по цялата му дължина. В средата има изобразен голям грифон – митично същество с глава и тяло на лъв и крила на орел. Това е един от символите на държавността по онова време. Левият крак на грифона е леко повдигнат, сякаш всеки момент ще излети, готов за битка. Наметалото е обсипано със зелени скъпоценни камъни, подобни на тези, поставени на трона.

В двете си ръце, цар Калоян държи още два символа на монархическата власт. Златен жезъл, на чиито горен край има кръст – символ на християнството е в дясната му ръка, а златна топка, с един голям объл червен скъпоценен камък в центъра и златен кръст, поставен върху самата топка е в дясната му ръка. Поредния символ на власт в картината е златния пръстен на показалеца на дясната ръка с царя. Този пръстен е бил използван за печат и удостоверяване на документи.

Застанала от лявата му страна, гордо стои принцеса Целгуба. Въпреки куманския си произход, тя е с доста светъл тен на кожата. Единствената част от тялото й, която е открита всъщност, за да видим този тен ,е нейното лице. На главата си има златна корона инкрустирана с множество малки скъпоценни зелени и червени камъни. Подобно на короната на цар Калоян, от нейната също висят нанизи от перли и скъпоценни камъни, падащи нежно покрай лицето й. Изражението й е сериозно, пъстрите й очи сякаш пронизват невидима цел. Има чип нос и плътни червени устни. Косата й е прибрана, като цялата и глава е покрита от бяла, много фина забрадка.

Облечена е в тъмно червена роба, с множество бродерии, с много широки ръкави. Тъй като е застанала леко обърната с лице към цар Калоян, само единият ръкав на роклята е видим. Има бродерия във формата на ромб, извезана със златни конци. В ромба има бродерии, наподобяващи цветя с по четири листенца. Предната страна на робата е от плат златиста ивица ,наподобяваща по цвят кантовете на наметалото на цар Калоян. Върху тази ивица плат са избродирани вертикално отново ромбове, но в тези няма цветя, имат по- строг вид. Комбинацията между тези бродерии подсказва за сериозността на позицията на една принцеса, като същевременно цветенцата подсказват желанието на принцесата да не бъде обожествявана и всички да знаят, че тя също е човек.

Тя също носи златен пръстен на показалеца на дясната си ръка, но той не е печат, а накит- има голям кръгъл червен камък.

Така изобразени, цар Калоян и съпругата му- Целгуба излъчват увереност, сила и единство- качества характери за тогавашната нашата държава.

Описание:
Нора Борисова
Художник: Васил Горанов