ТЪРСЕНЕТО НА НЕМО

търсенето-на-Немо

Жанр: Анимация
Световна премиера: 30.03.2003
Сценарист: Боб Петерсън, Дейвид Рейнълдс
Режисьор: Андрю Стантън
Продуцент: Греъм Уолтърс

Подводният свят е пълен с приключения – и има толкова многоцветни, забавни и мили персонажи. Сред прекрасното тропическо море, в района на Големия Бариерен риф, живее в уединение риба-клоун на име Марлин. Марлин е самотен баща, чийто живот се върти единствено около грижите за единствения му син Немо. След трагичната загуба на съпругата му и другите му деца, океанът и съществуващите в него опасности плашат Марлин и той се опитва по всякакъв начин да предпази сина си от тях. Но малкият Немо е много любопитен и  иска да научи всичко за тайнствения риф. Немо тръгва на училище въпреки нежеланието на баща му. По време на една училищна екскурзия, той се отдалечава от групата и става пленник на водолази, събиращи редки тропически риби.

Марлин предприема опасно пътуване и неочаквано се превръща в герой с епичното си усилие да спаси своя син. Към него се присъединява и разсеяната рибка Дори –  страдаща от загуба на паметта, но изключително добронамерена! И така, нашите герои се отправят в епично пътешествие, което ще ги срещне с акули вегетарианци, сърфиращи костенурки, медуза-хипнотизатор и изгладнели чайки.

Изображението: Дълбините на  Големия Бариерен риф, малки отломки плаващи в подводния свят. Светлината преминава през водата във вид на отделни снопове лъчи и светлина, която се пречупва на дъното на океана. Цветни корали, зелени водорасли и други морски растения и други водни обитатели танцуват носени от движението на водата.

Дори, Мерилин и Немо плуват щастливи.

Мерилин и Немо са риби-клоун, много красиви, ярко оцветени. Те са оранжеви с бели  ивици, разположени близо до главата, в средата и опашката. Всяка ивица е очертана с тънка черна линии. Освен това, върховете на перките им имат тънка черна ивица. На Немо едната перка е недоразвита, което също много притеснява баща му. Дали ще се справи с дълго плуване, дали няма да се уморява.

Дори  е риба –  син танг. Тя има синьо странично сплеснато  яйцевидно тяло и издължена муцунка,   гръбната перка остра като бръснач започва от главата, стига до опашката, а след това продължава в долната й част. Челото й е вертикално. Има черна окраска, започваща от окото и стига до опашката, която е оцветена в жълто, а в средата на черното има петънце, което прилича на синьо облаче

Описание:
Ирена Янакиева