Сива мишка

Домашната мишка е вид дребен гризач от семейство Мишкови. Живее винаги в близост до човека. Тя е сива или кафеникава на цвят, с по-тъмна горна част на тялото. Лабораторните и декоративните видове могат да бъдат бели, пъстри или с други цветове. Козината на този гризач е къса. Възрастните екземпляри тежат между 12 и 38 гр. Тялото им е дълго 15 – 19 см, като за половината има принос опашката.

  Домашната мишка обикновено върви, тича или стои на четири крака, но когато се храни или оглежда, се изправя на задните и се подпира на опашката си. Самата опашка има важна функция – Когато животното тича, може би преследвано от традиционния си враг – котката, то я държи хоризонтално и я използва за баланс. Мишките са своеобразни спортни феномени – те се катерят добре, скачат и плуват. Подобно на своите братовчеди прилепите са Активни най-вече в полумрак и нощем и избягват светлина.

  Домашната мишка произхожда от Азия (вероятно Северна Индия). Ние хората сме успели да я преселим едва ли не по целия свят. Заселва се в близост до хранителните си източници. Режимът й включва основно консумация на растителни продукти, но всъщност не е вегетарианка – в зависимост от предоставеното й меню може да бъде и всеядна. Нуждае се от много малко вода. Продължителността на живота й е около 1 – 2 години.

Изображение:

На снимката е изобразена тъмносива мишка, която позира в профил на четирите си малки светлосиви крачета. Притежава къса, пухкава козина и издължена, остра муцунка. На върха й се кипри тъмносиво носле с дълги, очевидно добре поддържани мустачки. Заради стойката, която е заела се вижда само лявото и малко елипсовидно ухо и лявото и черно кръгло око. Тази мишчица-гризана е навън и е застанала между две каменисти сиви стени – в дупка, върху сива суха пръст – земя, около която има изпопадали няколко пожълтели есенни листа.

Описание:
Мирослава Панталеева

Източници:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B0

Изображение:

Photo by Yunu Dinata on Unsplash