“Съдилището”

p_240948

Режисьор:Стефан Командарев
Сценарий:
Стефан Командарев, Марин Дамянов и Емил Спахийски
Жанр:Драма
Премиера:
16 октомври 2014г.
Филмът е съвместна продукция между България, Хърватия, Германия и Македония. Сниман е в Източните Родопи, в градовете – Ивайловградско, Свиленград, Мезек. С него се открива 18-ти Международен София Филм Фест. “Съдилището” участва на множество филмови фестивали и получава няколко награди.

 

Актьорски състав:

Асен Блатечки — Митьо Петров

Ованес Торосян — Васко

Мики Манойлович — Капитана

Ина Николова — Мария

Васил Василев-Зуека — Рамадан

Параскева Джукелова — Кера

Мето Йовановски — Доктора

Христо Мутафчиев — Жоро

Сюжет:

Митьо Петров живее заедно със сина си Васко, край границата с Турция.Притежава цистерна за мляко и си изкарва парите като работи в мандра, която обаче фалира. Митьо и сина му са много бедни, бащата дори има задължения към банката. Къщата им е ипотекирана и за да не останат на улицата Митьо се принуждава да потърси помощ от Капитана, за да изкара пари. Капитанът бил командир в заставата, в която служел Митьо преди години, а в настоящето се занимава с трафик на бежанци. Митьо е водач на групите бежанци, той ги посреща в турска територия и ги превежда през границата. С помощта на цистерната за мляко, с която е работил преди това, ги транспортира извън граничната зона. Пътят минава през местността „Съдилището“, която представлява висока скала. Там Митьо си спомня за престъплението, което извършва през 1988 година. По заповед на Капитана застрелва момче и момиче от Източна Германия, в опита им да избягат в Турция. Митьо и Капитана са пълна противоположност. Митьо иска да помогне на бежанците, докато Капитана иска само техните пари, затова Митьо се отказва от тази работа. Вече събрал парите, той ги връща в банката, където му казват, че дължимата сума се е увеличила. Така Митьо е принуден да превежда още хора през границата. Това се оказва фатално за него, тъй като закъсва насред река Марица. Синът му Васко отива да му помогне и заедно отвеждат бежанците при Капитана. Те обаче са закъснели много за срещата и рискуват граничните полицаи да ги заловят. Случва се така, че точно когато преминават през Съдилището Гранична полиция ги засича. Митьо се опитва да спаси детето на една бежанка, но носейки го той е по-бавен и рискува да бъдат заловени. Тогава Капитана му дава заповед да остави детето, но Митьо не го прави и двамата с Капитана се сбиват. Митьо го бута и Капитана пада от Съдилището, но преди това Капитана успява да застреля Митьо и той също умира. В края на филма Васко пише имейл до родителите на убитите германци, за да им съобщи кой е убил децата им.

Описание на обложка:

На обложката има снимка на Асен Блатечки (Митьо), насред Съдилището. Той е с тъмни дрехи, дъждобран и раница, заради условията през които преминава,през границата, заедно с бежанците. Над снимката са изписани имената на някои актьори. По средата е заглавието и още някои от имената. В долната част на обложката има две снимки.Една от преминаването на Митьо и сина му, през Марица, в последната нощ за героя на Асен Блатечки. А другата от момента в който Митьо, стои на Съдилището и си спомня за убийството което е извършил. Обложката завършва с информация за премиерата на филма. Изписани са и  партньорите по създаването му.

Описание:
Ния Кръстева