Площад „Пуерта дел сол”

Puerta del Sol

Пуерта дел Сол в превод от испански, буквално означава „порта на слънцето“. Нарича се така, защото през 15 век там е била една от портите на крепостните стени на Мадрид. Площадът се счита за абсолютния център на града, недалеч е от основни булеварди и е кръстопът на няколко линии на метрото. Площадът Пуерта дел Сол е едно от най-оживените туристически места в Мадрид, а също и популярна търговска зона.

Обширният площад събира множество улични артисти изявяващи се в най-различни изкуства и жанрове. Хип-хоп танцьори, факир стъпващ и лежащ върху натрошени стъкла, фокусници, музиканти, актьори изпълняващи забавни скечове–всичко за радост и забавление на случайно преминаващата публика, но разбира се и за да припечелят някое евро.

В южната страна на площада е разположен паметник на крал Карлос Трети – крал на Испания от осемнадесети век, станал известен с дейностите си по благоустройството на града. В източната част на Пуерта дел Сол се намира символът на Мадрид – статуята Мечката и ягодовото дърво. Статуята е поставена през 1967 година и е вдъхновена от средновековен герб на щитовете на армията от тринадесети век, както и настоящ герб на Мадрид.

Снимката е направена в слънчев пролетен ден. В центъра на кадъра е статуята на мечката и ягодовото дърво.Небето е ясно, чисто и яркосиньо, а като фон зад статуята се виждат красиви сгради на по четири или пет етажа, огрени от следобедното слънце. Скулптурата е изработена от бронз и камък, висока е около 2 метра, като е разположена върху правоъгълен гранитен постамент с височина също„ около два метра.Теглото ѝ е около двадесет тона. Дървото има висок оребрен ствол, аоколо средата на ствола има чвор от отрязан дебел клон. Короната на дървото представлява сравнително малък храст с ягоди.Мечката е изправена, но все пак малко по-ниска от дървото.Стъпила е на задните си лапи и е подпряла предните си на ствола му, душейки с муцуната си ягодите. Тялото й е напрегнато, мускулите ѝ са релефни от позатаи стремежаѝ да хапне от плодовете. Цялата е покрита с резки и набраздявания имитиращи козината на истинска мечка.

Кадърът е опитал да улови само статуята, но все пакможе да се долови оживлението на площада. Върху постамента се виждат сенките на двама души – вероятно позиращи за снимка, по-назад и друг човек, който може би наблюдава улично представление, наоколо също се забелязват случайно попаднали в кадъра хора. Разбираемо е – като емблематичен символ на Мадрид, статуята е винаги заобиколена от желаещи да я пипнат и да се снимат край нея за спомен.

Описание:
Ясна Минковска