Кокошки

Кокошките са средно – големи  птици от семейство Фазанови.  С общ брой от повече от 24 милиарда,  те са по-многобройни от всяка друга птица, както и най-многочисленото и широко разпространено одомашнено животно на планетата. Кокошките се отглеждат основно за производство на месо и яйца, но от тях също така се добива пух и перушина. Много породи кокошки са  предназначени да радват стопаните си с чара си, превръщайки се в домашни любимци, без да е необходимо да се отплащат с нещо повече от любов. В някои страни от Югоизточна Азия са застъпени и породи за борба. Кокошките са всеядни и при свободно отглеждане тяхна храна са както семена, треви и листа, така и червеи, охлюви и дори по-едри животни, като гущери и мишки. В условията на интензивното птицевъдство, храната им се състои от специални фуражи, с добавени в тях микроелементи и аминокиселини. Кокошките живеят между пет и единадесет години в зависимост от породата и условията на отглеждане. Представителите на специализираните породи за яйца снасят до 300 яйца годишно, но след 12 месеца добивът намалява и те обикновено също се използват за месо, често в преработен вид. Възрастните домашни кокошки тежат от 1,5 до 5 кг в зависимост от породата. Въпреки че са леки птици, домашните кокошки не могат да летят на дълги разстояния. Обикновено размахват криле като си помагат и със скок, за да прескочат ограда или кацнат на дърво.

  Чрез звуците, които издават мъжките птици (петлите) оповестяват територията си или изразяват притеснението си от външен фактор. Женските използват специфична аларма (кудкудякане) при такива критични ситуации. Те имат и навика да огласяват шумно снасянето на яйце. Кой знае дали това е хвалба или по-скоро се радват, че са се освободили от такава тежест в задните им части. 

Описание:

На снимката са изобразени пет кафяви кокошки, като най-отпред се виждат две, а зад тях има още три. Кокошките са застанали прави на двете си бежови, тънки крачета, на които се виждат по три пръста с остри нокти.

  Тялото на кокошките е леко издължено и овално, с две крила, стоящи плътно по него от двете страни, с къса перната опашка и дълга шия на върха на която стои сравнително малката изострена главичка. Очите им са дребни, кръгли и светлокафяви. Най-отгоре на главите си птиците са окичени с прилични на обърнат гребен алено червени израстъци. Подобни аксесоари (точно два броя)  висят и под острия им бежов клюн, от гушката им. Приличат на продълговати овални, червени обеци. 

  Телата на кокошките са покрити с кафяви, меки и пухкави пера, подредени на редове, едно под друго. Краката им са оголени.

 Петте кокошки  на изображението се намират в курник. от едната страна има плетена ограда, а от другата кафява, дървена постройка. Изглеждат наперени и гледат с учуден и любопитен поглед.

Описание:
Мирослава Панталеева

Източници:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%

Изображение:
Photo by William Moreland on Unsplash