,,Игрите на глада: Сойка присмехулка, част първа“ – обложка

soika prismehulka1
Основна фигура на обложката е главната героиня Катнис Евърдийн, изиграна от Дженифър Лорънс. Актрисата има чара на невинността и любовта към живота, характерни за всички на нейната крехка възраст, но тук тя изглежда едновременно толкова млада и объркана, колкото и изстрадала, зряла и претръпнала към всичките променливи в живота. Има нещо нехарактерно в погледа й, нещо, което кара всеки да потръпне щом я погледне. Една решителност и осъзнатост, която рядко срещаме в днешните хора. Тя като че ли е видяла света, изпитала е всичките му жестокости и е решена да се изправи, да приеме предизвикателствата му. В погледа й разчитаме колко сериозни са намеренията й. Той е едновременно строг, обаятелен и приветлив. Приканва и нас да се включим в борбата й.
Зад нея има огнен обръч, чиито пламъци бледнеят пред искрите, които тлеят в душата на героинята, но все пак напомнят твърде много на разрухата и опасността и будят у зрителя едно чувство на страхопочитание. Но зад Катнис има две разперени криле, които като че ли излизат от гърба й и са част от нея. Те не са обхванати от огъня, но се сливат с фона и напомнят за крилете на феникс, жар-птицата, която умира и се преражда в пламъците.
Всичко на картината е в различни нюанси на кафявото, примесено с малко златисто и огнено червено, от кестенявата коса на героинята през тъмно кафявия фон до светлите отблясъци на огъня. Има една визуална игра между светлината и тъмнината, между разрухата на огъня и готовността на Катнис да сътвори един нов свят върху пепелта на този, който е отрекла, срещу който се изправя, дори това да струва живота й.
Тя е готова да се бори, това се вижда в бойните й дрехи. Те също са в тъмнокафяво, навярно за да се сливат с цветовете на дърветата, сред които се крие Катнис, докато причаква враговете си с лък в ръка. Има една кожена броня, която защитава гръдта й, и още кожени предпазители на раменете си и на лявата ръка. Носи и нещо подобно на ризница, но в същия цвят като останалите й дрехи, а не в характерния сивкав цвят на метала. Тази ризница се вижда най-ясно около врата й и се скрива под останалите доспехи. Човек лесно би я асоциирал с отминалите времена на рицарството.
Катнис е носителка на надеждата и всички идеали. Тя самата се превръща в символ на една идея. В долния ъгъл на обложката е заглавието и под него е мотото на филма: ,, Куражът на един ще промени света“.
А по-надолу в дребен шрифт са имена, свързани със създаването на филма, и в по-голям размер се вижда датата на премиерата.

Описание:
Жанин Ал-Шаргаби