„Зимата на 1205 година. Калояновата конница“ – картина на Васил Горанов

Картината е уловила момента, в който конницата на цар Калоян излиза от портите на Търново. Така, както си го е представил художника.

  Цар Калоян е на път за Адрианопол, където му предстои да осъществи успешна засада срещу латинската империя, побеждавайки рицарите и пленявайки техният предводител – Балдуин I.

  Виждаме високите крепостни стени, каменните сгради и в далечината куполите на църквата, всичко е покрито със сняг, дори мостът пред портите, по който върви конницата. Царевец е построен върху висок хълм, така че където свършват крепостните стени започва пропаст. Всичко наоколо е покрито с лед и сняг.  Времето е мрачно, с тъмни, плътни облаци. Слънцето, прокрадващо се между тях хвърля сенки върху града (на заден план) и крепостните стени.

  Конницата излиза от градските порти, Облечените в тежки брони мъже са въоръжени. Носят еднотипни, кръгли щитове. Яздят върху красиви тъмно-кафяви коне. с бели шарки по муцуните и шията. Козината им е лъскава.

    Конят на цар Калоян язди най-отпред. На гърдите си животното е обкичено с богата, златна украса. Царят е облечен в златна ризница и златен шлем. По гърба му се стели червен плащ, ръкавиците и ботушите му са в тон. В лявата си ръка е вдигнал златен жезъл завършващ с кръста на православната църква обкован в златен обръч. Зад владетеля яздят двама тежко бронирани знаменосци. Единият, зад лявото му рамо държи синьо знаме с образа на Йоан Кръстител, а другият, зад дясното- флаг в същия цвят, но с образа на Дева Мария и Исус Христос.  Картината вдъхва респект и страхопочитание.

Описание:
Натали Платнарова