Юджийн Спиро. – Картина без име

Наблюдаваме млада жена, седнала пред широко отворен прозорец. Задълбочила се е в четене на книга. Прозорците са широки, и със значителна височина,  вижда се парапет на тераса, а зад нея се разкрива градски пейзаж. Сградите са с различна височина и различна архитектура –  ниски и високи блокове, къщи с червени покриви. Небето е облачно. Денят е мрачен и сив.

  Младата жена е седнала на нещо, вероятно парапет или плот с гръб към прозореца така че светлината пада върху страниците. Тя е с лице към нас. Облечена е в бяла риза с дълъг ръкав и дълга, кафява пола с висока талия. Косата и е тъмно кафява, вързана на опашка и с бретон. С лявата си ръка е подпряла брадичката си, а с дясната придържа отворена книгата в скута си.  Тъй като е свела глава към четивото, не виждаме голяма част от лицето и. Все пак, можем с голяма доза сигурност да предположим, че става дума за млада жена.

  Вдясно от четящата се вижда малка, бяла ваза с червени цветя и зелени листа, под нея има одеяло, а в ляво седи купчина с тетрадки или книги. Сложената най- отгоре е в ярко жълт цвят, което я откроява на фона на сивата гама на картината.

   Усещането ни, потапяйки се в обстановката е за тишина и спокойствие. Вероятно то е засилено от задълбочеността на читателката в книгата. Въпреки, че е пред погледа ни, градът все пак е някъде далеч. Така че няма нищо, което да наруши този покой и усамотение.

Описание:
Натали Платнарова