Владимир Волегов – Картина без име

На тази картина виждаме домашна сцена на спокойствие и уют. Младо момиче се е разположило удобно вкъщи, завило е краката си с одеяло, а между коленете му седи отворена книга. то се е зачело дълбоко в нея, сякаш няма търпение да разбере какво ще се случи по- нататък в историята. Косата и е кафява и сплетена на плитка, чертите и са правилни, нежни, носът е прав, кожата- бледа, а скулите – леко зачервени. 

До четящото момиче има кръгла маса с бяла покривка. На масата са сложени бяла чаша с чинийка за чай и голям червеникав чайник. Между тях е поставена висока, стъклена ваза с цветя с големи цветове в бяло и бледо розово, а листата на стъблата им са гъсти и тъмно зелени.  Ниско в краката на момичето има букет от бели и червени рози, от които виждаме само цветовете. Може да се каже, че е обградена от цветя.

  Девойката е седнала на дървен стол, а краката и са вдигнати на съседния. Те са леко свити в коленете и завити с меко(това само можем да предполагаме), светло сиво одеяло. Облечена е в тъмно лилава блуза, с лявата си ръка е прихванала книгата за да не се затвори, а дясната е между шията и лявото ? рамо. Зад нея се виждат червени, тежки, дълги до земята завеси на прозорци, подът е кафеникав, вероятно дървен. Момичето се е вглъбило дълбоко в книгата си, която е към своя край.

  Картината сякаш ни разказва за мечтите на младостта и тяхната красота. 

Описание:
Натали Платнарова