Винсенте Ромеро Редондо. Картина без име

Картината ни позволява да надникнем в синя стая през открехната дървена врата. Вратата е солидна. Отворена е в нашата посока. Стените са светло сини, подът е бял или може би светло кремав,  слънчевата светлина идва отляво. Макар че не виждаме прозорците, ефекта от светлината ни подсказва, че те са наблизо.

  Погледът ни се спира върху момиче около двайсет годишно обърнато леко в профил, но почти с гръб към нас. Структурата на тялото му е слаба и деликатна. Облечено е в дълга до пода, бяла рокля с колан на талията, вързан на панделка отзад и с дантелени, широки презрамки – дясната е паднала от рамото, почти до лакътя. Косата и е рижава и дълга. Вързана е на висока, конска опашка, спускаща се на вълни до средата на гърба.

  в ръцете си девойката държи книга. Личи си, че е силно захласната по четивото. На стената срещу нас има огледало, отразяващо лявата част от профилаи и допълващо нейният образ. Детайлите по рамката са фини, наподобяват листа, огледалото е запечатало ясно само лика на момичето. То се е подпряло на дървено, старинно бюро, разположено близо до нас, а от другата ? страна се вижда част от бял стол от същия период, като бюрото и огледалото. 

Описание:
Натали Платнарова