Винсенте Ромеро Редондо. Картина без име

В тази картина Винсенте Ромеро Редондо изобразява две млади момичета на брега на морето. Денят е летен и горещ, небето е ясно, слънцето грее ярко и оставя коридор от светлина по повърхността на водата.  И двете девойки са облечени в дълги, ефирни рокли, почти прозрачни под силните слънчеви лъчи. Дрехите им се спускат нежно до земята. Косите на момичетата са дълги, чупливи и падат свободно.

  Едната девойка е застанала права, с лице към нас, стъпила на скала на самия бряг на морето. От камъка се стича водата от последната вълна. Тя държи полите на синята си рокля високо с лявата си ръка за да не се влачи във водата, а дясната е отпуснала до тялото си. Светлата ?, руса коса е преметната през  лявото ? рамо. Главата и е обърната надолу към водата, чертите и са нежни и правилни, лицето и е чисто и младо. Срещу нея, в по- близък план с гръб към нас е седнало другото момиче. То се е разположило върху скала на пясъка и се е загледало в приятелката си. Облечена е в рокля от бяло и бледо розово, дясната и презрамка е паднала от рамото. Част от кафявата и коса е хваната  на тила, а останалите къдрици се спускат свободно до кръста. Подпряла е двете си ръце на дръжката на затворен чадър за слънце, който е забоден с главичката в пясъка.

  Хоризонтът е зает наполовина от небето, което почти се слива с морската шир и в лявата част на платното – със скалистият бряг. Вляво, на ръба на покритите с ниски дървета скали, забелязваме три арки, наподобяващи руини.

  Картината е детайлна и въздействаща – сякаш можем да чуем в тишината шума от плискаща се вода, виждаме малките вълни на спокойното, чисто море и чуваме писъка на гларуси.

Описание:
Натали Платнарова