Вълшебникът от ОЗ

valshebnikat-ot-oz

Детски роман написан от американския писател Лиман Франк Баум и издаден за първи път от чикагското издателство Джордж M. Хил Къмпани  през 1900 г.

В книгата се разказва за момиче на име Дороти Гейл, живеещо с леля си и вуйчо си във ферма в Канзас,  мечтаещо за по-добър живот. Фермата е връхлетяна от разрушително торнадо, което отнася Дороти с къщата и кучето й Тото във вълшебната страна на Оз. Дороти е посъветвана от Добрата вълшебница от север да тръгне по пътя на жълтите павета, за да достигне до Смарагдовия град при вълшебника от Оз, който да й помогне да се върне обратно в Канзас. По време на пътешествието си тя се запознава с Плашилото, Тенекиения човек и Страхливия лъв, които тръгват с нея към Смарагдовия град с надеждата да получат това, което им липсва (мозък, сърце и смелост).

Изображението: Дороти е облечена в син сукман, бяла риза, червени обувки и бели чорапки. Косата й е червеникава, с дължина до гърдите, хваната на две опашки преметнати отпред.

Плашилото е направено от слама с човешка фигура, облечено е  във вехти дрехи-кафяв панталон с кръпки, хванат с въже в старите износени обувки, черна риза с дълги ръкави също завързани с въже. От всеки прорез на дрехите стърчи слама. Под черната шапка с периферия и заострен връх главата му е оформена с помощта на парче плат, също  завързано с въже, на шията, а краищата му приличат на яка.

Тенекиения човек е направен изцяло от лъскава сребриста ламарина. Ламаринените му дрехи приличат на рицарски доспехи. На главата му вместо шапка има тенекиена фуния за наливане на течности,  а дръжката и прилича на допълнителна украса. В ръката си държи брадва.

Страхливия лъв е висок колкото всички останали,има мека кафява козина и дълга опашка, а страха е изписан на лицето му.

Така четиримата приятели хванати за ръце вървят по жълтите павета отивайки към смарагдовия град. В страни от пътеката има поляни обсипани с различни цветя, преобладават оранжевите. В краката им има накъсани цветя. Небето е странно оцветено в жълти, сини, лилави и оранжеви тонове.

Описание:
Ирина Янакиева