УДАРИ В ТЕНИСА

Сервис

На ниво начинаещи, сервисът е ключова игрова ситуация, защото еначалото на разиграването. Въпреки че първоначалната и основна цел трябвада бъде да се вкара сервисът, за да започне точката, играчът постепенно трябвада започне да вижда в сервиса потенциално оръжие, с което да упражняванатиск върху противника от първия моментправилна позиция, която да осигури баланс и стабилна основа на играча захвърлянето. Тя обикновено е перпендикулярно на основната линия. Деснияткрак е почти успоредно на основната линия. Левият крак сочи към дяснотоколче на мрежата.

Изпълнение на удъра

 • ритъмът на действието трябва да е прост и плавен. При начинаещ играчдвижението на ръката, държаща ракетата, и движението на ръката, коятохвърля топката, трябва да бъдат синхронизиранив едно движение
 • насочване на главата на ракетата нагоре към топката.
 • позицията на топката трябва да е достатъчно висока, за да може играчътда осъществи контакт с нея, когато ръката му е напълно изпъната.

Важно е да се отбележи, че напълно начинаещите и най-вече малките децамогат да предпочетат да започнат със сервис на ръка, преди да преминат къмсервис над глава. Сервисът на ръка включва пускане на топката, и удряне съсзамах, като контактът се осъществява преди тупкането на топката на земята.

Връщане на сервиса

Връщането на сервиса е една пренебрегвана в тренировките част от играта.Посрещащият трябва да върне обратно сервиса, за да остане в разиграването.Затова, основната цел на връщането е да остави топката в игра. Въпреки това,постепенно играчът може да започне да упражнява натиск върху сервиращия сатакуващо връщане. На ниво начинаещи, техниките на връщане ще са като тези приосновните прави и обратни удари.

сервис

Форхенд

Това е основен и много важен тенис удар в играта всеки тенисист. Ударът се изпълнява с една ръка от дясно, а левичаритеот ляво. Ракетата трябва да бъде хваната здраво и топката трябва да бъде ударена плавно отзад напред. Този удар има продължително движение и скоростта на топката се определя от това, колко далеч е играчът от нея.

Изпълнение на удъра

 • позиция на готовност – ракетата се държи по средата пред тялото с източензахват. Лявата ръка поддържа дръжката на ракетата.
 • траекторията на замаха назад варира, но основната й цел е да се създадеинерция за замаха напред.
 • замахът назад и този напред трябва да са прости движения
 • инерцията и работата с краката трябва да осигурят на играча баланс по времена действието, включително и при проследяването на топката.
 • контактната точка трябва да е отстрани и пред тялотовръщане в позиция на готовност за следващия удар.

форхенд

Бекхенд

Бекхендът се изпълнява както форхендът, но с две ръце.  Много от играчитеса овладели много добре форхенда, но малка част от тях бекхенда. Теннсистите, със силен бекхенд притежават много агресивен стил на игра.

Изпълнение на удъра

 • позиция на готовност
 • трябва да се използва завъртане на рамото, за да се изнесе ракетата назад
 • движението и работата с краката трябва да осигурят на играча баланс иточна позиция за удар.
 • контактната точка трябва да е отстрани и пред тялото – разстояниетоварира според захватите.
 • ракетата трябва да проследи топката и да позволи връщане на позиция заследващия удар.

бекхенд

Слайз (Подсечен удар)

Подсеченият удар се използва, когато искате топката да падне ниско зад мрежата. Обикновено ударът се изпълнява от дясната страна тенисиста. Когато се удря топката, движението на ракетата започва от високо и завършва ниско. Също така ударът е наречен бекспин, защото топката получава въртеливо движение и при съприкосновение с настилката сменя посоката си.

слайс

Воле

При този вид удар топката трябва да бъде ударена преди да е докоснала земята. Този удар обикновено се изпълнява след дълбок сервис. Китката трябва да бъде много твърда, за да се отиграе правилно волето. Също така, трябва да бъдете колкото се може по-близо до мрежата, за да има по-голяма полза от удара.

воле

Дроп Шот

Дроп Шотът е като друга версия на Слайзa. При него топката също трябва да бъде ударена толкова леко, че противникът ви да не може да я достигне. Този удар е най-ефектен, когато опонентът ви се връща в задна позиция, за да можете да го изненадате.

Най-добре е да се използва на тревни настилки, защото там отскокът на топката е най-нисък

Прехвърлящ удар

Този удар се изпълнява, когато противникът ви се е затичал към мрежата. Топката трябва да бъде ударена нагоре, а главата на ракетата трябва да е от 10 до 45 градуса. Тя трябва да бъде ударена с такава сила, че да мине над опонента ви и той да неможе да изпълни смаш или да я достигне. Ударът ще бъде още по-ефектен, ако на топката и се  придаде въртеливо движение.

Смаш

Ударът се изпълнява, когато сте близо до мрежата, а след това получите висока топка.Тогава топката трябва да бъде ударена преди да ви е прескочила. Техниката е подобна при изпълнение на сервис, само че някои тенисисти отскачат при отиграване на смаш. Ако прецените, че не сте достатъчно близо до мрежата ще е по-добре да не рискувате, като използвате смаш.

смач

Всички снимки са от сайт www.silveton.ale.bg

Адрес на изображенията:
https://silveton.alle.bg/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%B0/

Подбор на текстовете:
Ирена Янакиева

Източник:
Bgtennis.bg
Страница на Българска федерация по тенис