„Тя живее в Сан Франциско“ – картина на Робин Алтман

И в тази картина личи стила на художничката – издържана е в ярки и пъстри цветове в комбинация с  множество детайли. Както подсказва името на творбата ставаме свидетели на млада жена в домашна обстановка. Жената е заспала на диван пред отворен прозорец. Вглеждайки се по- внимателно забелязваме издайнически следи на забързано ежедневие, присъщо на големия град. Обитателката на стаята е облечена в бяла блуза и черно горнище без ръкави. Носи дълга до глезените, жълта пола, а на краката и все още са обути черни обувки.

  Жената е заспала с лице към нас, главата и е в наше ляво. Поставила е лявата си ръка под главата, черната и коса е или вързана, или къса, трудно е да се определи. Платът под главата и е в светъл бежов цвят,, вероятно е одеяло. Дясната и ръка е паднала пред тялото. До нея е сложена отворена книга, сякаш е заспала четейки.

  Червеният диван е със златни орнаменти и десен на листа. На облегалката е заметнато светло, розово одеяло. До него лежи черна котка, загледала се през белия прозорец.

  В левия край, на преден план виждаме част от ниска, дървена, холна маса. Върху нея гори жълта, интериорна свещ. Вдясно, от кафява, платнена торба със зелени дръжки, се подава книга. 

  Стените на стаята са зелени. В левия горен ъгъл се отличава част от картина, представляваща морски пейзаж, в златиста рамка. Под нея по стената има дървена етажерка с книги и страничен държач за книги, орнаментиран като глава на кон в профил. Върху шкафа е поставен стъклен буркан с четки за рисуване, което ни подсказва, че жената е художник, а до буркана дими ароматна пръчка. Отдясно на прозореца има включена настолна лампа с жълт абажур, която хвърля топла светлина. Зад лампата, на стената е подпряна цигулка.

  Завесите около прозореца са тежки, дълги до долу, в червен цвят. Те са вързани със златни колани и това ни позволява да видим огрените в светлини в ранната вечер мост Голдън гейт и Сан Франциско.

Описание:
Натали Платнарова