ЦЕЛУВКАТА – картина от ГУСТАВ КЛИМТ

gustav-klimt-the-kiss

„Целувката“  е картина, нарисувана от австрийския художник-символист Густав Климт между 1908 и 1909 година, в зенита на неговия „Златен период“, когато той рисува голям брой творби в подобен стил и техника на позлата . Творбата е истински шедьовър от времето на ранния модернизъм, характерен за течението в изкуството наречен  „ар нуво“ . Днес тя е притежание на Австрийската галерия в двореца Белведере, Виена.

Платното с форма на квадрат изобразява двойка прегърнати мъж и жена, облечени в роби и сякаш стъпили на част от поляна с цветя. Фигурите са разположени вертикално, централно и телата им са обвити в туники с геометрични форми, които рязко контрастират с фона. Мъжът е облечен в роба с черни и бели правоъгълници, а жената е с дълга рокля с кръгли и овални мотиви, наподобяващи цветя . Картината е рисувана с маслени бои и наслоени златни люспи , които буквално я позлатяват  / за тази техника се счита, че авторът е почерпил вдъхновение от древните византийски мозайки /.  На преден план се виждат главите и  част от телата на двамата влюбени.  Художникът е обрисувал двойката в момент на интимна почти еротична близост. Мъжът е с буйна, къдрава черна коса и носи венец от лозови листа. Виждат се част от раменете и ръцете му – целува страстно  по бузата любимата си, а дланите му с особена нежност са обхванали лицето и ! Жената е с бяло, изключително красиво лице и червеникава коса, в която са вплетени сини и бели цветчета, подобни на сини мъниста и малки бели маргаритки. Тя притиска главата си до устните на мъжа, притворила  очи и  примряла от блаженство и любовен екстаз! Дясната и ръка е обвила врата на любимия, а лявата е положена нежно и с доверие върху ръката му. Вижда се, че е коленичила и буквално се е впила в тялото на своя обожател. Двамата са стъпили  в цветна поляна, изпълнена с яркожълти, сини и лилави краски от палитрата на пролетта, внушаващи у зрителя радост и вдъхновение от чудото на тази целувка! Сякаш се намираме в приказна градина на Любовта, позлатена и пъстра, каквато е палитрата на любовните чувства… И …. просто трябва да притихнем и се насладим, съпреживявайки този миг на любовна притома!! Защото сме свидетели на едно пълно сливане на мъжа и жената, на онази вълшебна и пълна отдаденост, родена от магията и лудостта на влюбените!

Картината “ Целувката“ на Густав Климт  е символ на пълна хармония между мъжа и жената, на една сладка и безрезервна отдаденост един на друг, каквато съществува единствено в идеалния свят на влюбените! Сякаш светът е застинал и времето е спряло, когато тези двама млади се целуват! Свят миг, напомнящ иконата на Богородица наречена “ Умиление“  –изобразяваща младенеца, притиснал буза до лицето на  Богородица… Толкова силно е въздействието на тези сгушени една до друга глави, на тези преплетени и вкопчени едно в друго тела, на тези две копнеещи една за друга души.

За мен тази картина е една Любовна Икона – свят за двама , които изгубвайки себе си в експлозията на Любовта, създават цяла нова Вселена!

Описание:
Нели Пехливанова