Бонобо

Бонобо е много интересна маймуна подобна на шимпанзето, но по-малка от него. Известна е още като малкото шимпанзе. Застрашен вид е и се среща единствено в Централна Африка. Дължината й е около 60 см., а теглото достига до 45 – 50 кг. Има изпъкнало чело и черно-кафеникава козина, черно лице, розови бузи и малки уши. Със своите способности се сприятелява много лесно с хората. Забележителното при маймуните бонобо е, че сексът има особено важно място в социалния им живот.

Хранят се предимно с плодове, листа, орехи и т.н. Също ловуват жаби, мухи, гущери и др.

На снимката са изобразени двама много впечатляващи представители на Бонобо в момента, в който си почиват. Маймуните се намират сред дебели клони на дървета разположени много ниско на земята сред зеленината на тревата. Едната е заспала излегната със скръстени ръце точно като човек, а другата стои на няколко сантиметра поседнала на същото дърво, но с вперен в пространството поглед. Предполагам, че това са семейство Бонобо. Изглеждат по начин, по който биха изглеждали и двойка хора заснети при следобедната им почивка.

Светът ни изненадва ежедневно.

Описание:
Ивайло Димитров

Макак

Макаците са много широко разпространен вид. Срещат се в Европа, Северна Африка, цяла Южна и Югоизточна Азия и Япония. Също така се отглеждат в зоопаркове, като домашни любимци и се използват като лабораторни животни. Има над 20 отделни представители. Отличават се с дълга опашка за разлика от човекоподобните маймуни, при които е закърняла. Живеят на групи, в които има изградена йерархия.

На снимката са показани представители на Японския макак наричани още Снежните маймуни. Типично за тях е груповото им къпане в горещи извори като начин за оцеляване при минусовите температури, където живеят. Населяват предимно северната част на Япония, където снегът се задържа около 4 месеца в годината. Също така обичат да играят със снежни топки.

На преден план са три маймуни подпрели лактите си на скала във водата, зад тях са останалите къпещи се животни. Притежават червена кожа и гъста тъмносива козина с кафеникави оттенъци, които покриват цялото тяло, с изключение на муцуната, ръцете и седалището. Опашката им е къса, не повече от 25,4 см.

Снежните маймуни обичат да си похапват плодове, листа, семена, корени на растения, гъби, както и насекоми, малки гръбначни животни, риба, птици и яйца.

Интересен факт е, че освен човека тези примати единствено живеят на толкова студено място и само човека, миещите мечки и те мият храната си преди да я изядат.

Снимката изразява спокойствието и задоволството на Снежните маймуни. Начинът им на живот и подкрепа един към друг  предизвиква уважение.

Описание:
Ивайло Димитров

Шимпанзе

Шимпанзето е човекоподобна маймуна разпространена в Централна Африка – от Сенегал през Нигерия, Камерун, Габон и северната и източната част на Демократична република Конго към западните райони на Уганда и Танзания. Много лесно приспособима е в нейната околна среда в сравнение с други маймуни и може да бъде срещната както в тропически гори и савани, така и в планини до 3 000 метра.

На четири крака шимпанзетата достигат дължина от 64 до 94 см (от носа до задните части) и нямат опашка. Изправени са високи между 1 и 1,7 м. Теглото на мъжките екземпляри достига от 34 до 70 кг., докато женските са доста по-леки и тежат между 26 и 50 кг. Козината им е черна или тъмнокафява. Ръцете са по-дълги от краката, дланите се характеризират с дълги пръсти и сравнително малък палец. Лицето е безкосместо и имат големи кръгли уши.

Шимпанзетата са всеядни, но любимата им и предпочитана храна са растенията. Обичат да похапват също и плодове, ядки, листа, а понякога се хранят със семена, насекоми и месо. Храната си набавят на земята и по дърветата. На земята се придвижват на четири крака, като се опират на пръстите си, а по клоните се катерят с четирите си крайника или се придвижват напред като висят на ръцете си. Активни са през деня, а за нощта си правят гнездо от клонки и листа, което всеки път е на различно място.

На снимката сред зеленина е изобразено шимпанзе, което се придвижва на четири крака. Животното изглежда много съсредоточено, силно и гордо.

Описание:
Ивайло Димитров