Шимпанзе

Шимпанзето е човекоподобна маймуна разпространена в Централна Африка – от Сенегал през Нигерия, Камерун, Габон и северната и източната част на Демократична република Конго към западните райони на Уганда и Танзания. Много лесно приспособима е в нейната околна среда в сравнение с други маймуни и може да бъде срещната както в тропически гори и савани, така и в планини до 3 000 метра.

На четири крака шимпанзетата достигат дължина от 64 до 94 см (от носа до задните части) и нямат опашка. Изправени са високи между 1 и 1,7 м. Теглото на мъжките екземпляри достига от 34 до 70 кг., докато женските са доста по-леки и тежат между 26 и 50 кг. Козината им е черна или тъмнокафява. Ръцете са по-дълги от краката, дланите се характеризират с дълги пръсти и сравнително малък палец. Лицето е безкосместо и имат големи кръгли уши.

Шимпанзетата са всеядни, но любимата им и предпочитана храна са растенията. Обичат да похапват също и плодове, ядки, листа, а понякога се хранят със семена, насекоми и месо. Храната си набавят на земята и по дърветата. На земята се придвижват на четири крака, като се опират на пръстите си, а по клоните се катерят с четирите си крайника или се придвижват напред като висят на ръцете си. Активни са през деня, а за нощта си правят гнездо от клонки и листа, което всеки път е на различно място.

На снимката сред зеленина е изобразено шимпанзе, което се придвижва на четири крака. Животното изглежда много съсредоточено, силно и гордо.

Описание:
Ивайло Димитров