„Райна Княгиня“ картина на Кръстьо Руйнеков

Райна Княгиня

Картината на художника Кръстьо Руйнеков , наречена „Райна Княгиня“ изобразява именно тази велика българска учителка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрския революционен окръг за Априлското въстание.

На заден план, се виждат върховете на Средна гора. В дясно е изобразена църквата „Свето въведение Богородично“- бяла църква с две големи звънарници от двете й страни, в които се намират камбаните й.

В центъра на картината е изобразена Райна Княгиня, върху тъмно кафяв кон, държаща знамето, извезано с думите „Свобода или смърт“.  Конят е вдигнал леко десният си крак, нетърпелив да се втурне напред. Райна е облечена в тъмно синя дълга пола, бяла риза и сюртук. На глава си носи тъмно синя калпак, под която се вижда светло русата й, къдрава коса. В ляво на колана си е препасала сабя, а с дясната си ръка е вдигнала високо знамето.

От дясната й страна са се струпали предимно жените и деца от града. Най-отпред е застанало усмихнато русо момиченце, облечено в бяла риза и дълга кафява пола. Протегнало е ръка към Райна Княгиня, като й подава букет с червени цветя.

От лявата страна са застанали хайдути и революционери. Най-отзад е изобразен млад революционер, най- вероятно Георги Бенковски. Той е облечен в червена униформа, вдигнал е меч с дясната си ръка, като обявява началото на Априлското въстание в Панагюрище. На по-преден план, до Райна Княгиня, е застанал млад мъж, в обичайните дрехи за българите в онова време кафяви широки панталони и вълнено кафяво елече. Бялата му риза е препасана от червен, широк пояс. Обърнат е с лице към Райна, като е стиснал десния си юмрук, а в лявата си ръка държи черен револвер.

Всички образи в тази картина са представени в унисон – неспокойни и нетърпеливи, смели, готови да се впуснат в неравен бой за освобождението на родината си.

Описание:
Нора Борисова
художник:
Кръстьо Руйнеков