„Птича перушина“ из „Ние, врабчетата“ от Йордан Радичков

 

„Виждате ли тая птича перушина, която се люлее и се мъчи да се задържи във въздуха? Тя лети самотно, оглежда се с надежда наоколо и пада все по-ниско и по-ниско. Много перушина се лее под небето и едно по едно перата ще притихнат долу на земята. Понякога тих вятър ще премине на пръсти, ще ги повдигне и те пак ще си припомнят, че са летели някога, че са се къпали в синия въздух, гмуркали са се и са шумели весело… Ние, врабчетата, може и да загиваме, но перушината ни остава жива по земята…Няма я вече Ю.Тц., няма с кого да си играем отново на врабчета, с кого да вием гнездо и на кого да нося сутрин рано вода от реката или да пея песничката на Тананик…“

Джифф страда, останал без своята Ю.Тц, която в един слънчев, ослепително син ден е безмилостно отнесена от жестокия и хищен ястреб. В тъжното небе, милостивият вятър тихо донася птичи перца, които летят и се спускат към страдащите врабчета. Всички си вземат по едно перце, което да изпълва самотата на дните им и да направи загубата не тъй непоносима. Врабчетата знаят, че докато живее обичта им към Ю.Тц., тези перца ще се носят леко около тях, ще живеят чрез спомените им, ще се летят заедно с песните им… Джифф отнася едно в опустялото си гнездо, за да му дава от обичта си, а то да му носи изгубената топлина и приятелство, да му вдъхва вяра и упование. Защото птичият полет никога не спира, носен от безмълвната песен на познатия вятър, от безтегловните и свободни птичи пера ….

 

Изображение:

Картинката е черно-бяла. Врабчето Джифф е вдигнало високо крилца и опашка, навело глава към земята, накъдето пада едно перце. А то не прилича съвсем на перце, по-скоро на мъничка, тежка черна сълза, леко извита и готова да се разлее, сякаш уморена от полет или решила да се загуби. Дали мъката по загубата на врабчетата е натежала и на перото? Колко ли страда врабеца, загубил сърцето си, което бе дарил на Ю.Тц. и което ястребът уби жестоко, заедно с нея? Дали небето е все тъй синьо или е захлупило слънцето със тежки сиви облаци, придаващи му мрачен и жален вид? Запетайчето също гледа към перцето и е сигурно, че страда силно. Над тях летят девет врабчета. Дали  лети и Пиук? Може би той пее, решен да сподели страданието си заедно с крилатия вятър или пък всички те летят с надеждата да открият перцата на Ю.Тц., които да им дадат надежда, че тя живее някъде там безплътна, но със свободна и незагасваща душа…?

Издание:“Ние, врабчетата“
ИК. „ НИКЕ“
Художник: Йордан Радичков, Виктор Паунов
Описание: Ивелина Дамянова