Планината дъга

TheRainbowMountain-Peru

(Рейнбоу Маунтин) или буквално преведено планината дъга е спираща дъха, многоцветна планинска верига в Перу. Тя е едно от многото места по света изпълнени с магнетизъм и същевременно обвита в дълбока тайнственост. Все още непопулярна за масовите туристи дестинация, за която може да се намери изключително оскъдна информация дори в интернет. Място, на което човек може да преоткрие себе си!

Това, което виждаме на картинката е сам човек, седнал на заоблен скален блок с гръб към нас и разперил широко ръце в еуфория. Човекът е вперил взор към планината, която се простира толкова надалеч, че създава илюзията, че е безкрайна.  Хребетът и е остър и назъбен като гръбна перка на митично, морско чудовище, което сякаш изплува от дълбините току пред нашия герой. Размерът на планинския масив е толкова мащабен, че изпълва целия хоризонт, но не това го прави толкова впечатляващ. Истинското очарование на планината дъга, както подсказва  и името и ,се крие в нейната пъстроцветност. Оскъдната растителност я прави да изглежда гола и набраздена по склоновете от редуващи се в разнообразни пастелни тонове ивици. Започвайки със светло зелен мъх преливащ в охра и аквамарин, цветът изведнъж рязко преминава в керемидено червено, което също така ненадейно се сменя със зелена маслина. Последва нова ивица от шоколадово кафяво и горчица прекъснати на свой ред от мандаринено оранжево и червено бордо. Прелюдията продължава в далечината по върхове и била, създавайки впечатлението за спираща дъха вакханалия на цветове и колорит и единствено светлосините висини и купестите бели облаци чертаят ясната граница между това море от багри и небесния склон.

Човекът от своя страна, изведен на преден план, но облечен изключително подходящо за момента с пуловер и вълнена шапка – и двете на шарени райета, остава почти незабележим и сякаш се слива в перфектна хармония с разстилащия се пред него изумителен пейзаж. Макар, че е сам, присъствието му не създава усещане за самота, а по-скоро за свобода на духа и ума.

Колкото по-дълго съзерцава картината, толкова по-дълбоко човек може да се потопи в магията на планината, да забрави за света, който го заобикаля и сякаш да заеме мястото на щастливеца, седящ на скалата с разперени ръце в опит да прегърне планината.

Подобен на Vinicunca Mountain, както е истинското име на планината дъга в Перу, природен феномен съществува и в провинция Гансу в северозападен Китай.  По  същия начин начин, в продължение на хиляди години, притиснатите един към друг разноцветни слоеве на пясъчни скали и минерали са били изложени на действието на стичащите се дъждовни потоци и силни ветрове. Образувалите се причудливи формации не престават да изумяват посетилите ги, а през 2010 г.  са добавени и в списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство.

Описание:
Атанас Гаджев