„Писател до прозореца“ – картина на Робин Вете Алтман

Млада жена, седнала на бюро води кореспонденция. Пейзажът на вън е зимен. Земята е неравна, ниските хълмове са покрити с пухкав сняг. Дърветата са голи. На фона на залязващото слънце по клоните и в  небето се забелязват силуети на птици. Селският път пред дома на жената е пуст. Освен птиците и къщата в далечината не се забелязва никакъв признак на живот, което обаче навява усещане не за самота, а за уединение.

  До прозореца се вижда клон, на който е кацнало врабче. Самият прозорец е обсипан със сняг.

  Вътре обстановката е топла и спокойна. Светлината е мека и златиста и огрява младата жена в профил. Бюрото е в дясната страна на картината. Прозорецът се намира точно срещу нас, а част от друг се вижда на стената срещу бюрото. В дъното на дървеното писалище съзираме редица писма, а пред тях малка лампа, която хвърля светлина върху бели листа подредени в кутия и чаша пълна с химикали.

  Младата жена пише с дясната си ръка. Вниманието и е съсредоточено в писмото. Облечена е в бяла блуза с навити ръкави и закопчан, черен елек. На врата и е заметнат жълт шал, а панталоните и са в червено. Черната и коса е вързана на висок кок, за да не и пречи. Тя седи върху дървен стол с орнаменти по облегалката.

  В близост до нас се вижда част от диван, отстрани на който е заметната дантелена кърпичка. Под прозореца личи нисък, широк шкаф – библиотечка с томове.   Страничният държач за книги до тях, орнаментиран като глава на кон в профил е познат от други две картини на художника, където музата му е същата жена. Върху него има снимка в рамка на която се забелязват силуетите на двама души. В ляво на прозореца, над шкафа е изобразено закачено за стената малко огледало. Декорирано е с листа и с малка стойка пред него, на която гори свещ. Най- долу вляво се вижда удобно заспала в кош, рижава котка, допълваща представата за комфорт.

Описание:
Натали Платнарова