ПЕПЕЛЯШКА

пепеляшка

Приказка
Автор: Шарл Перо

Имало едно време един благородник, който се оженил повторно за надменна и горделива жена. Тя имала две дъщери. И двете по всичко приличали на нея.

Мъжът, от своя страна, имал едно момиче с безпримерна доброта, която било наследило от майка си.

След сватбата мащехата показала лошия си нрав. Тя не можела да понася малкото момиче, защото неговите добри качества правели дъщерите й още по-омразни . Карала го да върши най-грубата домакинска работа.

         Горкото  девойче страдало търпеливо и не смеело да се оплаче на баща си, за да не му се кара, защото той за всичко слушал жена си. Щом свършело работата си, отивало в ъгъла при огнището и сядало край пепелта, затова всички го наричали Пепеляшка.

Веднъж царският син устроил бал на който поканил всички знатни хора.  Пепеляшка искала  и тя да отиде на бала, но мащехата и  измислила работа, за да го предотврати. Сестрите тръгнали, а Пепеляшка останала и дълго гледала след тях. Когато се изгубили от погледа й, тя заплакала. Дошла кръстницата й и като я видяла цялата обляна в сълзи, попитала я защо плаче, а Пепеляшка й разказала. Кръстницата била вълшебница. Тя превърнала една тиква от градината в прекрасна каляска, цялата позлатена. Мишките от капана превърнала в хубави коне. Така се образувал прекрасен впряг от шест сиви коня на едри петна. В кочияш превърнала един плъх, а в лакеи  шест гущера. Накрая Кръстницата докоснала с пръчицата си Пепеляшка и изведнъж дрехите й станали от злато и сребро, целите обшити със скъпоценни камъни, после й дала и прекрасни стъклени пантофки, втори като тях нямало на света.

Изображение: Картинката изобразява сцената на преобразяване на невзрачната Пепеляшка в красива госпожица от благороден произход. Пред бащината си къща Пепеляшка е хванала с две ръце широкополата си рокля с буфан ръкави и голямо деколте обшито с бяла фина  дантела. Навела скромно глава и се оглежда. Косата й е прибрана, а на нея има малка шапка с пухкаво, бяло перо. Зад нея е добрата фея е облечена в бяла копринена рокля, сребърна до коленете, приличаща на камбанка. От ръкавите и ефирно падат бели дантели. Феята е със снежно бяла коса, хваната със златна диадема, на гърба си има две прозрачни крила. В дясната си ръка държи вълшебна пръчица, чрез която облъчва Пепеляшка с магия. Между Пепеляшка и кръстницата ѝ на полянката обсипана с жълти и сини цветя има черен, любопитен котарак.  Зад тях е прекрасната карета с форма на тиква с впряг от шест сиви коня на едри петна и черни гриви. Отзад на каляската стоят два  лакея с червени дрехи, обшити с лъскави галони, а отпред кочияша държи здраво юздите.

Бележки:

Буфан – Изключително обемен, къс ръкав, при който  наборът  е най-често на горната част на ръкава. Използва се при летни блузи и рокли.

Галон – ширит за украса на униформено облекло)

Описание:
Ирена Янакиева