Паун

Паунът е една от най-красивите птици на планетата и от векове се смята за символ на царственост и величие. Днес тя често се среща в големи имения и не се притеснява да дефилира пред публика в зоопарковете по света. Паунът е разпространен в Непал, Пакистан, Бангладеш, Индия и Шри Ланка. Той се среща на места, разположени на до 2000 метра надморска височина. Естествената му среда са гористи местности, джунгли, обработваеми земи, в близост до селища. Любими за него места са храстите и речните брегове. Смята се че прародината му е Индия. Там е бил почитан като символ на Слънцето заради разкошния кръг, който образуват украсяващите го пера. Дължината на тялото му е около 125 сантиметра. Теглото му може да достигне до 4.5 килограма. Опашката му е дълга около 50 сантиметра, кафява е на цвят и се състои от около 20 пера. Над тях обаче има други, около 200 разкошни пера, които покриват опашката и погрешно се смятат за част от същинската такава. Те са дълги около 160 сантиметра и могат да се разперят широко – когато Паунът иска да покаже красотата си пред съперника за дамата на сърцето си по време на брачния период. Всяко от украсяващите пера на Пауна завършва с приличен на око кръг.

Главата, шията и гърдите на мъжкия Паун са покрити с пера в искрящо син цвят, гърбът му е покрит със зелени пера, а долната част на тялото е почти черна. Женският Паун е в по-умерени цветове и няма украсяващи пера над опашката. Перата му може да са обагрени в различни цветове, съществуват различни цветови мутации. Той е тревопасна птица, храни се с плодове, зърна, млади стръкове и кълнове.

  Паунът е полигамен – един мъжкар винаги живее с харем от 3 до 5 женски. Той е доста страхлив и при най-малката опасност се опитва да се скрие в храстите. Може би това му позволява да живее до доста преклонните за повечето птици 20 години.

Описание:

На изображението се вижда невероятно красив паун с голяма, като отворено ветрило,разперена опашка. Тялото му е издължено, с дълга шия в наситено син цвят. Главата му е малка и завършва с остър клюн. Паунът стои изправен на двете си тънки и дълги крачета. От цялата картина най-голямо впечатление прави необикновената му разперена опашка. Тя се състои от множество големи пера в зелен цвят, с кръгли окраски по тях, приличащи на искрящо синьо око.

Застанал наперено на зелена поляна, с фон от зелени дървета, паунът излъчва прелест и величие.

Описание:
Мирослава Панталеева

Източници:

https://miau.bg/n33-73438-%D0%9F%D0%B0%D1%83%D0%BD

Изображение:
Photo by Vivek Doshi on Unsplash