Основни насоки за описания

Строги правила за описания на хора, природа, животни или каквото и да е друго, разбира се не съществуват. Целта на този текст е да даде някои насоки, с които можете да се съобразявате при съставянето на описания.

Описания на човек/хора

При описание на човек е важно да помислите колко детайлно ще е то. Може просто да назовете пола, видимата възраст, цвета на очите, косата, ръста. Или да добавите допълнителни подробности – пълен, строен, много слаб, да опишете прическата, специфични черти- с брада, с мустаци, с татуировка, накити и т. н. Ако имате възможност добавете как е облечен (рокля, костюм, джинси и потник), какъв цвят са дрехите, може да има нещо по-особено – пайети, лъскави части на роклята, нестандартни панталони и т. н.

Какво прави човека: какво държи в ръка, стои прав или седи, плаче ли или се усмихва. Ако хората са повече: колко са, какво правят, как са облечени…

В зависимост от обстоятелствата може да не описвате някои от детайлите. Когато става дума за знаменитост може да пропуснем пола. При известните хора, обикновено за нас е интересно с каква прическа са, с какви дрехи, какво правят, какво е изражението на лицето, емоциите.

Дрехи и аксесоари

При описание на дрехи и аксесоари (чанта, пола, блуза, обеци и т. н.) е важно какъв цвят са и от каква материя. Ако е дреха – каква е модата, ако е елемент – какви са ръкавите, орнаментите, рисунъкът, пайетите. Защо тази част от дрехата е интересна, с какво се отличава, кое е особеното в нея.

Забележителности

При описание на забележителности е важно да отбележите, че това е например Кремъл, Лувъра, катедралата „Александър Невски”. Какво е това – сграда, скулптура? Колко е високо? Какъв цвят е, оттенъци, характерни черти? Няма строги правила за описания на забележителности, но са препоръчителни познания за тяхната история. Разчитайте на въображението си и умение да се изразявате на добър литературен език.

Картини, пейзажи

Какво е изобразено (например жерав полет, малко момиче, играещо с котка), кое какъв цвят е, какъв е сюжета като цяло, какво се случва (вълните се разбиват в камъните, летят птици, в далечината се задават облаци).

Животни и птици

Какво е това животно, каква е украската му? Какво прави (скачащ заек, котка, нападаща куче).

Автомобили, самолети, транспорт и техника

Отново, какво е това, какъв модел е, марка, какъв е цветът/цветовете му, има ли нещо необичайно, особено? Ако сте наясно с материята опишете техническите детайли и елементи!

Забавно, необичайно, абстрактно

Тук попадат всякакви смешни картинки, комикси, абстрактни, космически сюжети. Тук има едно правило – описвам, каквото виждам. Всичко зависи от уменията ви да излагате мисли красиво и грамотно.

Видеоклипове, филми

Тук е важно, в една или друга степен, подробно да опишете сюжета и действащите лица. Кой е там? Какво прави? Какво се случва? Каква е обстановката?

Например: Пет момичета играят с топка. Смеят се. Слънцето свети ярко, а в това време двама мъже седят на маса, не поглеждат момичетата и рисуват нещо.

Интериор, мебели

Ако ще описвате интериор на дом, квартира, стая или друго помещение важен е както цвета, така и материалите, дизайна, стила, ако сте специалист в това. Каква е обстановката? Кое, къде е разположено?Например: срещу прозореца има диван. Върху него се вижда синя завивка, сложена в кошарка. Вляво от дивана има ниска стъклена маса, а върху нея зелена чаша с бял грах.

С нарастване броя на описанията препоръките ще се уточняват и допълват.

Не се опитвайте да охарактеризирате твърде подробно всяка дреболия. Ако текстът е прекалено дълъг, с множество незначителни подробности на незрящия читател може да му стане скучно или да се умори. Изберете само най-важното, интересното, необичайното, според вас. Ясно е, че всяко описание ще бъде субективно. В края на краищата всеки може да вижда дадена вещ по своему. Не се плашете от това! Смисълът е незрящият човек да получи представа за онова, което му се описва.

Съгласете се, ако речевият синтезатор произнесе „Трима мъже в черни костюми удивено гледат в краката си” ще бъде по-добре от «picture», «photo» или «2648rufyeiruw.png»!