Оригами жеравът или как да си бутилираме надежда за „черни дни”

Origami Jerav

Древна японска легенда разказва, че който направи 1000 жерава от хартия, това, за което истински копнее сърцето му,  ще стане реалност.

Жеравът е вид голяма птица с дълги тънки крака и дълга шия в бял до тъмносив и кафяв цвят с червено петно на темето. Смятан е за символ на късмета и дълголетието и се свързва още с верността, тъй като японският жерав прави двойка за цял живот. Оригами в буквален превод означава прегъната хартия и е японско изкуство, състоящо се в създаването на фигури чрез сгъване на листове хартия без употреба на лепило и ножици. Оригами се наричат и получените по този начин фигури – в случая жеравът. Оригами жеравът буквално е прегъната от хартия фигурка на птицата,  получена чрез прегъване на квадратен лист хартия,  като се следват определени инструкции. Ясно изразени са клюнът, крилете и опашката на жерава. Легендата гласи, че който сгъне хиляда жерава,  получава едно желание от боговете, а болните се излекуват от болестта си.

Оригами жеравът придобива широка популярност с името на Садако Сасаки и става един от официалните символи на надеждата. Садако Сасаки е една от милионите жертви на радиацията, резултат от Втората световна война. Едва 12 годишна страда от тежка форма на левкемия. Научавайки за легендата, Садако решава да направи 1000 хартиени жерава, за да се излекува и да живее. Виждайки обаче, че другите деца в отделението й умират, разбира, че няма да се излекува и си пожелава мир по земята и край на страданията, затова и по-късно е погребана с 1000 жерава в знак на почит към мечтата й. Днес в „Парка на мира” в Хирошима(един от най-силно засегнатите от бомбардировките през войната градове) се издига гранитна статуя на Садако с протегната ръка и излитащ от нея жерав.

Надеждата никога няма да бъде в недостиг, защото на крилете на всеки направен от нас жерав, отлитащ към небето, можем да изпишем своите мечти и дадем свобода на полета им в безкрая!

Описание:
Цветелина Димитрова