„Раждането на Венера“ – картина на Сандро Ботичели

Раждането на Венера

Известната картина на флорентинския живописец Сандро Ботичели «Раждането на Венера» е шедьовър от епохата на Ренесанса. Тя се намира в галерия Уфици, Флоренция. Картината е била нарисувана около 1484 год. с маслени бои върху платно.

Пред зрителя се открива пространство, море и небе, при което художникът е изобразил ранно утро, когата нощната мъгла вече се е разсеяла и светът вижда прекрасната Венера, която току що се е родила от морската пяна. Тази богиня на Красотата стои върху морска раковина, която самият бог на ветровете Зефир поддържа върху вълните и и помага да доплува до брега.

Появяването на тази богиня на земята е триумфално – към нейните нозе летят рози, а богинята Ора поднася на младата богиня на Красотата драгоценен плащ, за да я покрие. Плащът е украсен с нежни бродирани цветя.

Образът на героинята е представен от живописеца с идеално красиви черти, поразяващи със своята безупречност и хармония. Лицето на богинята, сякаш е обвито със сянката на кротост и печал, на раменете и падат дълги кичури прекрасни златисти коси, развявани от вятъра.

В картината присъства ясна и точна композиция. Позата в която богинята се явява пред нас напомня на античната статуя на Венера Пудика ( от латински – целомъдрена, скромна, свелива), която знаем също и под названието Венера Медичи.

«Нима не е странно това, че даже до преди 50 години Ботичели е бил считан за «тъмен» художник на преходното време, който се явил на света само за това, да подготви път за Рафаел.» – писал в «Образите на Италия» знаменития историк на изкуствата Павел Муратов. Това което се сторило странно на Муратов в началото на ХХ век е още по-малко разбираемо за нас: ние виждаме гениалността на Ботичели, и даже не можем да си представим, че в течение почти на три века, някъде от средата на 16-ти до средата на 19-ти век, светът е бил равнодушен към шедьоврите му. Но това е истина. Ботичели ( 1445 – 1510) е живял в една епоха с Леонардо да Винчи, бил е съвременник на поставянето на Давид – творбата на младия Микеланджело във Флоренция, умира само 10 години по-рано от Рафаел – но между тези майстори и него била цяла епоха.

Описание:
Авторът не е посочен.
Описанието е преведено от Краси Василев
От сайта:
opisanie-kartin.com