Мона Лиза, картина на Леонардо Да Винчи 2

mona-lisa

Картина на Леонардо Да Винчи, наричана още Джоконда. Изложена в Лувъра – Париж.

Джокондата е най- известният образец в портретния жанр от времето на италианския ренесанс.

Какво изобразява тя?

Млада жена, облечена в тъмни дрехи, която седи в кресло и сякаш е полуобърната, като лявата ръка е облегната на подлакътника на креслото, а дясната е поставена спокойно върху нея. Девойката е обърната с лице към зрителя – косите и са разделени на път по средата и падат свободно покрити с воал. Типично за времето си е представена с обръснато чело и вежди. Дрехата е тъмнозелена на цвят и има гънки /набор / на деколтето.Ръкавите леко жълтеят. Лицето е полуизвърнато и погледът ни следи , откъдето и да погледнем картината!! На устните е изписана полуусмивка – лека, ефирна и загадъчна!

Зад девойката е нарисуван прекрасен пейзаж- отначало пустинен, а после с езера и потоци, зад коите се открива гора , причудливи скали и най- отзад заснежени върхове!

Коя е Мона Лиза? На този въпрос няма еднозначен отговор.

Предполага се, че е Лиза Герардини – младата съпруга на виден флорентински търговец -Франческо дел Джокондо, поръчал картината в далечната 1503 година. Някои по-смели предлагат екстремна версия, че това е самият художник, но в женски образ!

Кое е най – специфично за тази легендарна картина – женската красота? Или по- скоро това, което прави от всяка картина изкуство, а понякога, както в случая и легенда? Това е нейната ОДУХОТВОРЕНОСТ! Величието на Леонардо е в това, че той открива в едно бих казала типично за времето лице на младата жена / с избръснато чело и вежди, защото това се е считало за красиво /цяла вътрешна вселена!

Картината има душа и тя струи от платното /макар и сравнително малко по размери – 77/53см /.Тук огромно значение за нашето възприятие има техниката на великия майстор наречена “Сфумато“. Сфумато е техника в живописта, използвана за първи път от Леонардо да Винчи.При нея всички контурни линии са в лека мъгла- като размити!Това особено смекчава силуетните линии и придава известна нереалност на образа – като в сън…Оттам и прословутата загадъчност на усмивката…. Усмихва ли се Мона Лиза или не?! И ако се усмихва – на кого и какво? Ще остане тайна, но всеки, който има удоволствието да се наслади на произведението, ще намери своето обяснение дълбоко в себе си! В това именно се състои гениалността на тази картина! Тя е пленителна за толкова поколения хора, защото отвежда човек в размисъл за вътрешния мир, ако отидем и по- далеч,в дълбоко себепознание, особено важно за хората, които търсят по- дълбокото и повече от зримото !

Описание:
Нели Пехливанова