Моите сетери

 Сетер

Реших да ти разкажа за най-прекрасната порода кучета на света – английските сетери. Аз имам привилегията да споделям живота си с цели два. Вкъщи, и не само, компания ни правят Брита (на 6 години) и Драга (на 3 години).
По-голямата е купена от ловец преди 6 години, а по-малката е намерена на улицата. Стопаните така и не я потърсиха, нито пък ние успяхме да ги намерим, и тя стана наша

Сетерите са изключително красиви и нежни кучета. Ловна порода, която заради благия си нрав е подходяща и за отглеждане в домашни условия.  Непопулярни са в България, освен сред ловците. Използват ги за лов на птици. Много обичат водата – реките, морето,язовири, локви. Поради въпросната непопулярност, когато сме навън за разходка и срещнем дечица, те най-често възкликват „Мамо, мамо! Виж! Далматинци!“.

Английският сетер е елегантно и аристократично куче с перфектни пропорции. Козината е гъста, блестяща и на допира е като коприна. Тя може да е права или леко вълниста (най-вече на гърба и гърдите). Цветът е бял с черни, жълти, оранжеви или тъмнокафяви петна. Може да бъде и трицветен, тоест  бяла козина на малки черни и рижи петна, като капчици или точици, но не такаясно изразени като при далматинците, заради по-дългата и чуплива  козина. Моите две кучета са трицветни, като кафявото им е поне четири нюанса – от карамелено до тъмно шоколадово.

Английският сетер е с дълга мускулеста шия, глава с правоъгълна, но не остра муцуна, красиви големи тъмно кафяви очи. Ушите висят и са покрити с козина на леки вълни. Цвета на носната гъба е черен или червеникавокафяв, в зависимост от цвета на козината. Ноздрите са широки. Височината на сетера е от 60 до 68 сантиметра. Женските тежат между   20 – 32кг,а мъжките между 25–36 кг. Опашката е с дълги висящи под нея косми. Кучето я държи на нивото на гърба, без да я извива нагоре.

Сетерът е спокойно и много контактно животно, обикновено силно желае да му се обърне внимание. Тези му качества го правят предпочитано куче за отглеждане вкъщи, но не забравяй, че се нуждае от всекидневни разходки и големи грижи за външния вид, които се състоят най-вече в ресане на козината. Не обичат много да бъдат водени на повод, затова не са подходящи за кучета – водачи, въпреки благия си нрав и интелигентност.

Описание:
Теодора Контева