МАЛКИЯТ ПРИНЦ

malkiya-prints         Автор: Антоан дьо Сент-Екзюпери

Книгата е публикувана за първи път през 1943 година. Тя е поетичен и философски разказ, написан под формата на приказка за деца. В същото време съдържа дълбоки и идеалистични мисли за живота, любовта и смъртта.

Малкият принц живее на  астероид, който е голям колкото къща, обвит от кълбета дим излизащи от трите вулкана. Астероида се казва B612. На него освен вулканите има и една роза. Върху планетата на малкия принц имаше страшни семена, семената на баобабите. Почвата на планетата бе поразена от тях. Баобаб задръства цялата планета. Той я продупчва с корените си. И ако планетата е много малка, а баобабите – многобройни,те я пръсват.

Малкия принц, едно русокосо момче, прекарва дните си, грижейки се за астероида и най-вече за розата. Това не е обикновена роза,  а символ на любовта – единствената, истинската, така както розата е единствена на планетата на Малкия принц. Тя е красива, деликатна, трогателна, но в същото време със своите недостатъци – капризна и взискателна.  Розата е червена, красива, очарователна, но с бодли. И когато за последен път поля цветчето и се готвеше да го покрие със стъкления похлупак, принцът усети, че ще заплаче. Стоеше така, объркан, с похлупака в ръце. Той не проумяваше тая кротка нежност.

Цитат от книгата:

„Най-хубавото се вижда само със сърцето.  Най-същественото е невидимо а очите.“

Описание:
Ирена Янакиева