„Козунаци“ из „Патиланчо“ от Ран Босилек

Изображение 1:

На черно-бялата илюстрация са изобразени трите внучета на баба Цоцолана. Всички дечица са с едва набола косица, което подсказва, че още са съвсем малки. Децата държат в ръцете си великденски яйца. Най-отляво е най-малкото от тях. Облечено е в широка дреха, подобна на рокля, а на гърдите му виси биберон, закачен на тънка връвчица. С едната си ръчичка е вдигнало яйце, а другата крие зад тялото си, но се забелязва високо извито клонче-навярно цвете. До него са другите двама малчугана. Те са облечени в панталонки и блузки с широки яки. Едното момче държи и в двете си ръце по едно яйце, а другото пристъпва с изпъната ръка към него. Несъмнено са готови да изпробват здравината им и да открият великденското яйце „борец“. В основата на илюстрацията е изписано заглавието на разказа – „Козунаци“.

Изображение 2:

На илюстрацията художникът е нарисувал децата играещи с козуначеното тесто на баба Цоцолана. Широкото правоъгълно корито в центъра е пълно с гъста маса, която се разлива от него, стича се покрай стените и образува локва на пода. В десния ъгъл, в самото корито, седи едно от децата. Потопило е ръце до китките в разливащото се превтасало тесто. Дали се опитва да го събере или е решило да го измеси не се знае, но е видно че се забавлява. До него, но извън коритото е другото детенце. С едната си ръка бърка в съда, а другата е изпънало назад докато от нея бавно се стича гъста лепкава козуначена каша. Най-отпред  в локвата превтасало тесто до коритото е третото детенце-щастливо и доволно от увеличаващата се площ и прииждащото ново тестено забавление. Отдясно на децата е Патиланчо. Момчето  е ужасено от ставащото. Сякаш тича към палавниците. Вдигнал е високо ръце, невярващ на случващото се и вероятно полагащ безуспешни усилия да спре малчуганите. Уви, отново е твърде късно. Така че отново ще трябва да отговаря за това, че не е изпълнил както трябва заръката на строгата стопанка.

  Ясно е, че историята се развива в къщата на баба Цоцолана. Стената е облицована с красиви тапети с цветни триъгълни мотиви.

  Подписът на художника е в долния десен ъгъл.

Издателство: „Хемус“, 1925
Издание:„Патиланчо“
художник: Вадим Лазаркевич
Описание:
Ивелина Дамянова