Корица на изданието „Патиланчо“ от Ран Босилек – 1925 г.

Изображението е цветно. В горната лява част на корицата с бели букви е изписано името на автора (Ран Босилек), а в основата с главни букви името на произведението („Патиланчо“). Фонът на корицата е керемидено червен. В центъра е изобразен Патиланчо хванал се за ръце с прасето Свинчо и котаракът Татунчо. Малчуганът е слаб, с големи дяволити очи и пълнички бузки. Косата му е кестенява, с извит бретон. В устата си е захапал клечка, която стърчи от двете страни като мустак . Облечен е с широка светло синя блуза с красива бяла яка и панделка отпред на гърдите. На краката си носи панталони с дължина до под коляното в същия цвят и кафяви обувки.

  Свинчо е едро тлъсто прасе. Той е притворил очи и се е изправил на задните си крака. Излъчва задоволство.

  Изглежда и котаракът Татунчо е щастлив. Козината му е бяла, а очите – големи и жълти.

  В горния десен ъгъл на картинката е изобразена и другата важна основна персона – баба Цоцолана. Тя като че се подава от някъде със смръщен вид и широко зейнала, крещяща уста. Косата и е кестенява, обемна и добре сресана. Облечена е в сини дрехи.

  Видно е, че Патиланчо е обичан от животните, които с радост го следват.       Още от пръв поглед добиваме представа и за характера на баба Цоцолана. Дори преди да сме прочели историите, само на впечатлението от корицата, си съставяме мнение за нея като строга и сприхава, а може би и малко суетна възрастна дама. И в този, както в множество други случаи на талантливо илюстрирана книга, художникът доизгражда образа на героите.

Издателство: „Хемус“, 1925
Издание: „Патиланчо“
художник: Вадим Лазаркевич
Описание:
Ивелина Дамянова