Камила

Камилите са род бозайници от разред Чифтокопитни, които притежават характерни мастни отлагания на гърба, известни като гърбици. Познати са два съвременни вида камили – едногърба и двугърба, както и три изкопаеми вида. Обитават сухите пустинни местности на Северна Африка, както и Западна, Централна и Източна Азия. Двата съвременни вида са опитомени и се използват за добив на мляко и вълна, както и за работни животни.

Името камила, произлиза от думата карамбит свързана с концепцията за красота, въпреки че корените могат да се проследят и в по-древни езици. Средната продължителност на живот на камилите е между 40 и 50 години. Зрелите екземпляри достигат на височина до 1,85 м. при плешката и до 2,15 м. при гърбицата. Самата гърбица е около 30 см. Едногърбата камила може да се движи със скорост до 16 км/ч. Популярността й, освен на нестандартния й външен вид, се дължи и на изключителната й издръжливост на дълги разстояния. Когато намери вода, камилата изпива 123 литра за 10 минути, което е около 2/3 от съдържанието на една вана.

Повечето животни губят вода с изпражненията си. Но изпражненията на камилите са много сухи. Така водата се задържа в организма им и те издържат дни наред без да пият.

В гърбицата на камилата се натрупва голямо количество мазнини (а не вода!), които й вършат доста добра работа, при липса на водоизточник.

  Камилите са защитен вид. Те са вписани в международната Червена книга.

Описание:

На изображението виждаме едногърба кафява възрастна камила, заснета в профил. Козината й е Къса. Гърбицата й е леко по-окосмена с тъмнокафяви косъмчета. Вратът й е дълъг и извит надолу, а главата и е продълговата, с малки ушички.   Четирите й издължени крака, оцветени в по-светло кафяво, завършват с твърди копита. Явно те й позволяват да пристъпва в меките и горещи пясъци не по-малко грациозно от  градска кокона на Витошка или в МОЛ-а. Камилата притежава пухкава тъмнокафява опашка, стигаща почти до средата на задните и крака. Животното е снимано в крачка, предният ляв крак е свит – във въздуха, а задният – по-напред от десния.

Нашата едногърба камила се намира в пустинята и навсякъде около нея се вижда светлокафяв много ситен пясък. А само в далечината на най-заден фон, в бледо светлосиньо е изобразена планина. От снимката лъха горещина.

Описание:
Мирослава Панталеева

Източници:

Изображение:

Photo by Wolfgang Hasselmann on Unsplash