ХЕНЗЕЛ И ГРЕТЕЛ

henzel-i-gretel

Автор: Братя Грим

Хензел и неговата сестричка Гретел са деца на беден дървар. Мащехата им убеждава баща им да ги изостави в гората. Хензел и Гретел дочули  разговора между двамата и се подготвят като събират малки бели камъчета, които да пускат по пътя, така че да  го намерят отново и да се приберат у дома. Мащехата втори път изпраща децата в гората, но Този път Хензел и Гретел имали  само къшей хляб, който хвърляли зад себе си. Когато опитали да се върнат, не намерили нищо защото птиците го изяли.

Изображение:

Скитайки из гората, децата намират къщичка, направена от хляб и  покрита с козунак. Прозорците са от чиста захар. Хензел и Гретел дори не подозирали, че това е домът на вещицата, която примамва деца с лакомства, за да ги изяде. Чудната картина, която се откривала пред тях ги заслепявала и те не можели дори да си помислят, че нещо не е наред. Слънцето надничащо зад малките облачета, свежата поляна покрита с бели цветове и пътечка от курабийки водеща към входа на къщичката, всичко това им се струвало като сън.

Една стара, много стара жена, с голям крив нос и брадавица на него се  подпира на тояга, в ръката си държи вафлена фунийка със сладолед и черешка на върха. Преструва се на мила и гостоприемна и предлага вкусотии на гладните дечица. Хензел е хванал за ръка малката си русокоса сестричка. Той се пресяга за лакомството подадено му от възрастната жена. Две уплашени катерички наблюдават мълчаливо, но не смеят да предприемат нищо. Дори птичките свили гнездо в клоните на дървото не проронват звук от страхзащото знаят коя е в действителност тази жена.

Описание:
Ирена Янакиева