Грозното патенце

„Грозното патенце“ е приказка от Ханс Кристиан Андерсен, написана през юли 1842.

Когато се излюпва, Грозното патенце е различно от останалите патенца в селото и затова е отхвърлено от всички. Заради подигравките и ударите е принудено да замине и да заживее само. Това продължава до деня, в който се осмелява да се приближи до лебедите и открива, че те не само че не го гонят, но че то самото се е превърнало в прекрасен лебед.

Изображение: На картината ясно е пресъздадена тъгата от отхвърлянето на различните. Патето е грозновато, различно от останалите си братя и сестри, има голяма човка, слабичко и мършаво е, гледа с тъжни  големи очи. Плува до една голяма бяла лилия. Далече от него, около своята майка, доволни и наперени  по водата се носят три жълти и красиви патета. В нейните очи се чете съжаление и разочарование, че другото и дете е различно от братята си. Пред семейството патици горд лебед разхожда своите малки. Четири малки лебедчета плуват щастливи. Колкото и да изглежда странно, малкото грозно патенце повече прилича на тях, отколкото на събратята си.

Това, че си различен от другите, не е причина да тъжиш, а да се радваш, защото когато някой ден  таланта и красотата ти излязат наяве, тогава останалите ще могат единствено да се възхищават.

На брега на езерото е зелено и свежо, а зад тучната поляна се е разлистила буйна зелена гора. Лято е.

Описание:
Малинка Александрова