Горила

gorila

Горилата има гъста и твърда черна козина. Кожата около носа, очите, устата, ушите и дланите й е черна и лъскава. Устните й също са черни. С годините гърбът на мъжките горили се оцветява в сребристо бяло, а погледът им става заплашителен, суров и намръщен.
Тялото на горилата е почти два пъти колкото човешкото. Главата й е голяма и заострена. Крайниците й са огромни, мускулести и мощни, като предните са по- дълги и когато е изправена стигат почти до земята. Обикновено ходи на четири крака при което грамадните й плешки са насочени нагоре, а гърбът й е стегнат и прав.
Очите са разположени близо едно до друго, те са малки, кафяви и изразителни. Над тях е надвиснало ниско и тясно чело. Носът й е широк сплескан и къс, завършва с две, големи почти колкото очите й ноздри. Устата на горилата е леко изпъкнала с тънки широки, черни устни. Зъбите й са големи и плоски с изключение на долните и горните кучешки, които са остри и почти три пъти по-дълги от останалите. Ушите по форма приличат на човешките. Те са малки, и не са покрити с козина. Дланите й са широки с дебели пръсти, завършващи с малки черни нокти.

Описание: Димитър Желязков