Гепард

 

гепард

В центъра на снимката, гордо изправен, е заснет чудесен представител на дивите котки гепарди.

Застанала в профил, красивата котка съсредоточено гледа в далечината в дясно. Около нея се виждат жълто- зелените треви на саваната.

Гепардът има продълговато тяло, със силно изразени мускули, не много голяма глава и дълга опашка. Мускулатурата не  се е получила в следствие на многото прекарани часове във фитнеса, а се  дължи на еволюцията на тази котка, способна да развива от 112 до 120 километра в час за изключително кратко време. Тази  способност й осигурява много голяма успеваемост в лова на дивеч. Гепардите са известни като най- бързите сухоземни животни. Само за справка- световноизвестният лекоатлет Юсейн Болт развива от 41 до 43 километра в час.

Освен, че гепардът е с изключителна физика, красотата във външния му вид е не по- малка. Козината му е в жълт цвят, напомнящ пустинните пясъци. Цялото му тяло е обсипано в кръгли черни петна. Върхът на носа му също е  черен, а от двете страни на челюстта, от очите надолу, покрай носа и устата  се спускат две черни ивици козина. Ушите му са малки. Опашката е дълга, като на края има четири на брой пръстена от черна козина. Заснетият  гепард е застанал  в типичната поза за дебнене на плячка- главата високо изправена, двата предни крака леко раздалечени един от друг за по- голяма устойчивост. Гръбнакът е изпънат като струна, като задницата е леко смъкната, а задните крака са опънати назад, в готовност да изтласкат мъркащият хищник бързо напред. Опашката е в привидно спокойно състояние.

Описание:
Нора Борисова