Данио

Рибки Данио се наричат още Рибки Зебра. Те са тропически сладководни риби от семейство Шаранови. Разпространени са в потоците на югоизточния хималайски район и в някой части на Индия, Пакистан, Бангладеш, Непал и Бирма. Тези рибки могат да бъдат отглеждани и в аквариум.

Оцветяването на рибките е златисто или сребристо. От главата до опашната перка са покрити с ярки синьо-лилави линии. Тялото им  е с вретеновидна форма и е странично сплескано, като устата им е насочена нагоре. Мъжките  са със  златисти ивици и са по-тънки от женските, чийто корем е по-голям и белезникав и сребърни ивици вместо златисти.

В природата на дължина израстват до 6,4 см., а в аквариум рядко достигат 4 см.. Също така продължителността им на живот в естествената им среда достига до 5 години, докато в плен най-много 2-3 години.

На снимката са показани два представителя от този вид рибки Зебра в аквариум. Оцветяването им е типично на описаното по нагоре. Рибките са много красиви изрисувани в прекрасни цветове. Чудо на Природата.

Описание:
Ивайло Димитров