“Чакам го” от Ванта Дейвънпорт

  млада дама е приседнала на перваз на прозорец. Името на тази слънчева картина ни подсказва, че очаква някого, вероятно своя любим. Подът на малката дървена къща е огрян от светлините на деня. Образът на момичето е разположен вдясно. то носи рокля от светло синя пола и тъмен корсет върху бялата риза. Около кръста и е завързана бяла престилка.  Девойката е в профил.  Вперила е очи отвъд отвореният прозорец със заметнати встрани  светло зелени завеси. Косите и са златисти и падат свободно по раменете. В ръцете си, подпрени на перваза, държи букетче от жълти цветя. Пред прозореца е поставена малка саксия с подобно растение. Зад момичето се вижда старинен, жълт стол с положено ръкоделие на подлакътниците, а на земята до него – дървена кутия с конци. Сякаш не е могла да се съсредоточи в работата си и е станала, за  да погледа през прозореца.

  Отзад на стената е закачено кръгло огледало, но в образа му не се долавят никакви предмети. По- назад, в ниша, е разположено легло покрито с нежни, сини завивки и завеси. Те го отделят от останалата част от стаята, също синя.  По всичко личи, че това е спалнята на младото момиче. Подът е дървен, таванът също, а в десният ъгъл на картината се забелязва част от стълбищен парапет от масивно, по- тъмно дърво.

  Тази на пръв поглед семпла на детайли картина, говори без думи за нетърпението да попаднеш в прегръдките на любимия човек.

Описание:
Натали Платнарова