Атанас Узунов


Майор Атанас Узунов е роден в гр. Русе през 1857 г. Още като младеж участва дейно в народно-освободителното движение като след неуспешно въстание емигрира в Румъния. Участва като доброволец в Сръбско – турската война през 1876 г. След това следва във военно училище в Одеса. Награден е с орден за храброст за участието си в Руско-турската война (1877-1878), където  се включва доброволно като български опълченец. След Освобождението служи в милицията в Източна Румелия, където активно работи за бъдещото Съединение на България. По-късно завършва военна академия в Санкт Петербург. По време на Сръбско-българската война е ръководител на отбраната на крепостта във Видин, където въпреки численото превъзходство на противника задържа позицията.
По-късно е комендант на Русе, където организира бунт в подкрепа на княз Александър Батенберг по време на преврата срещу него. Именно заради този бунт е осъден на смърт. Обявен е за почетен гражданин на Видин и заради принципните му позиции и героичните му прояви редица улици в български градове са наречени на негово име.
На снимката виждаме млад мъж на възраст около 30 години във военна парадна униформа, закичен с ордени. Косата му е гъста и буйна с добре оформена брада и мустаци. Погледът му е остър и пронизителен.
Източник на информацията:
„Уикипедия“