Атанас Буров


Атанас Буров е български финансист, дипломат и политик от Народната партия, а по-късно от Демократическия сговор. Той е министър на търговията и на външните работи в няколко кабинета. Считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на 20 век, както и за идеолог на българската буржоазия.
Роден е през 1875 г. в гр. Горна Оряховица в семейство, чиито родственици са Иларион Макариополски и Стоян Михайловски. Негов по-голям брат е видният банкер Иван Буров. Атанас учи в Априловската гимназия, а по-късно завършва Сорбоната в Париж. След завръщането си в България ръководи строителството на жп линията София – Кюстендил и участва в управлението на редица предприятия. Още в ранна възраст се включва в политическия живот и многократно е избиран за народен представител. Участва в Балканската война и след нея получава Орден за храброст. Участва като министър в кабинетите на Стоян Данев, Александър Стамболийски и Андрей Ляпчев. По време на Втората световна война Буров е противник на съюза с Германия и до последно като министър се опитва да предотврати нападението на Съветския съюз срещу България.
След преврата на 9ти септември е осъден от Народния съд и умира в затвора в Пазарджик през 1954 г.
На снимката виждаме човек в зряла възраст с овално лице, добре оформени мустаци и сравнително големи уши. Облечен е в костюм, бяла риза и вратовръзка. Палтото и шапката завършват строгият му дипломатически и представителен вид..
Източник на информацията:
„Уикипедия“
 
 
Описание:
Стоян Досев