Асен Йорданов

Асен Йорданов е български изобретател, инженер и авиатор. Той е смятан за основател на авиоинженерството в България, по-късно има и сериозен принос в развитието на американската авиация.
Йорданов е роден в София през 1896 г. като от малък любимото му занимание е да прави хвърчила. По-късно учи във училището за летци във Франция. Участва като доброволец през Балканската война. По времето на войната успешно конструира първия български самолет „Експрес“ през лятото на 1915 г. Награден е с медал за успешно участие във въздушни боеве. В резултат на загубената война и принудителното разпускане на българската авиация Йорданов е силно демотивиран да продължи кариерата си в Родината и решава да участва в американски конкурс за обиколка на Земята със самолет. Той е един от двамата селектирани пилоти, но пътуването така и не се реализира. След това решава да остане в САЩ и основава свое конструкторско авиационно бюро в Ню Йорк, което печели редица конкурси на американските военни. Междувременно написва редица научни трудове и прави много открития сред които са въздушната възглавница, както и прототип на телефон. Много американски астронавти са посочвали Йорданов като техен учител и вдъхновител.
На снимката виждаме човек на средна възраст със замечтан поглед. Облечен е с костюм, риза, вратовръзка. Гладко избръснат е. Косата му е предимно черна, леко прошарена.

Източник на биографичните данни: Уикипедия, Гугъл

Описание:
Стоян Досев