Английска овчарка

Историята на породата Английска Овчарка започва в Древен Рим. Тези кучета са били любимци на самия римски император Юлий Цезар. Кучетата от тази порода охранявали огромните стада на императора, като по този начин осигурявали прехраната на многобройната римска армия. След като Юлий Цезар се завърнал в Рим, тези кучета били изхвърлени и желаещите да имат такъв любимец, който да ги охранява и да помага с животните, ги взимали край пътя, където те били изоставяни от войниците. През 1934 година породата Английска Овчарка получила официално утвърден стандарт. Прародителите на съвременната Английска Овчарка са били кръстосвани с Шотландско Коли, Бордър Коли и други породи овчарски кучета. В резултат се получило куче, което има всички добри качества от породите, които са участвали в създаването му.
Мъжките представители на породата достигат до 59 сантиметра височина и тежат до 28 килограма, женските стават високи до 48 сантиметра и тежат до 26 килограма. Това служебно куче е с пропорционално тяло и дълги мускулести крайници, които обаче не са прекалено фини и от това Английската Овчарка има по-едър вид. Муцуната на Английска овчарка е със средна дължина и леко се стеснява към носа. Ушите са разположени високо и са изправени, като краищата им са клепнали. Очите на Английска Овчарка са тъмни на цвят. Зъбите са едри, устата е с тъмни устни и мощни челюсти. Козината на муцуната и предната част на крайниците е къса, докато на тялото и опашката е със средна дължина. Опашката и задната част на крайниците е покрита с украсяваща дълга козина. Английската Овчарка е с черна козина с леки рижави петна, възможни са също така и други оцветявания, сред които черно и бяло, сивкаво и бяло, трицветно – черно, рижаво и бяло.

Изображение:
На изображението се вижда куче от породата Английска овчарка, заснето на бял фон. То е много красиво, с трицветна окраска в черно, бяло и бежаво. Стои изправено срещу нас и ни наблюдава с очакване, като същевременно излъчва закачливост и добродушие. Над тъмно кафявите му очи изпъкват две бежови кръгчета върху черната козина, които приличат на миниатюрни вежди. Ушите му са с нормална дължина, клепнали с мека козина по тях. Отворило е муцунка и е подало език, сякаш се усмихва, а над нея нослето му прилича на черно лъскаво копче. В по-голямата си част е черно, но около носа, по врата и лапите е в кафяво оцветяване. Под врата, непосредствено над предните му лапи е с бяла окраска наподобяваща звезда от която сякаш стърчат два бежови лъча. Под корема на кучето забелязваме бяла козина. Останалата част от този прекрасен представител на породата е в черна лъскава, мека и гъста козина.

Описание:
Ивелина Дамянова

Източник на текста:
https://miau.bg/n32-64184-Английска_Овчарка