Айфеловата кула

айфеловата кула

Айфеловата кула е най-известният френски туристически обект и един от най-посещаваните в света. Построена е от Густав Айфел и неговия екип през 1889 г. по повод Световното изложение в Париж. До 1930 г. Айфеловата кула е най-високата сграда в света със своите 312 м. Кулата има три нива достъпни за посетители, като до второто ниво може да се стигне по стълби, а до последния етаж – само с асансьор.

Снимката е вертикална, заснета през слънчев ден. В долната ѝ част и на преден план се намира парк, с подкосена поляна, от двете страни на която има редици дървета, подстригани в квадратни форми. Пред дърветата са засадени храсти, които са оформени като пирамиди. На заден план, някъде под Айфеловата кула и по алеите около дърветата има дребни силуети на хора.

Айфеловата кула се намира централно и заема почти цялата снимка по височина. Основите ѝ започват иззад дърветата и се извисява почти до горния край на снимката. На цвят наподобява много светло червено към бледо кафяво, което изглежда още по-светло, заради огряващите я слънчеви лъчи. Цялата конструкция наподобява дантела или паяжина, което освен за естетическия ѝ вид, помага и за устойчивостта ѝ на вятъра, защото така той минава през нея, без да я накланя на повече от 15 см. в най-високата ѝ част. Небето зад нея прозира през плетеницата от метал, което ѝ придава фееричен и лек вид. На върха ѝ има антени, които служат като предавател на радио и телевизионни програми.

Най-долният етаж представлява пирамида, образувана от 4 колони, съединяващи се в квадратна площадка, под която се намира сводът на кулата, приличащ на арка. На тази платформа се издига втората пирамида, също образувана от 4 колони, съединяващи се в свод, на който е разположена втората площадка. Четирите колони, издигащи се от втората площадка, се сближават и се преплитат една в друга, образувайки пирамидална колона, носеща третата последна площадка.

На заден план, точно под кулата се намира площад Конкорд с прилежащите му монументи. От този ъгъл са уловени масивни бели сгради, разположени симетрично от двете страни на Шанз-Елизе. По-голямата част от снимката е заета от синьото безоблачно небе, което в комбинация със зелената трева и дървета създава една лятна и свежа визия на Айфеловата кула.

Описание:
Емилияна Ангелова